Maalesef aramanızla eşleşen bir sonuç bulamadık.

Yayın Politikası

Muhafazakâr Düşünce Dergisi 6 ayda bir yayımlanan ve içeriğini oluşturan dosya teması haricinde derkenar bölümü ile tema dışı makalelere ve kitap analizine/eleştirisine/tahliline yer veren, Tübitak-ULAKBİM tarafından kabul gören ulusal hakemli bir akademik bir dergi hüviyetindedir.

Muhafazakâr Düşünce Dergisi’ne gönderilen çalışmalar Ön inceleme, Bilimsel Değerlendirme ve Yayına Hazırlama/Tasarım olarak farklı aşamalardan geçer. Bu aşamalar Sayı Editörü ve Genel Yayın Yönetmeni tarafından planlanarak uygulamaya geçirilir.

Ön İnceleme Aşaması/Şekil İncelemesi

Ön inceleme aşamasında, Muhafazakâr Düşünce Dergisi’ne gönderilen çalışmalar Şekil incelemesinden geçer.

Öncelikle çalışmanın dosya temasına ve Muhafazakâr Düşünce Dergisi makale şablonuna uygun olup olmadığı Genel Yayın Yönetmeni tarafından kontrol edilir. Eğer çalışma kabul edilirse; intihal raporunu, çalışmanın niteliğine göre etik kurul iznini ve telif hakkı devrini yazı işleri müdürü yazardan ister.

Ön inceleme raporu ile yazarlar bilgilendirilerek şekil yönünden yeterli bulunmayan çalışmalar reddedilebilir ya da çalışma için düzeltme istenebilir.

Muhafaza Düşünce Dergisi şekil yönünden inceleme şablonu aşağıdaki gibidir:

1. Makaleler en az 3.500, en çok 7.500 kelimeden oluşmalıdır. ( 22 sayfayı geçmeyecek şekilde olmalıdır.)  

2. Makaleler MS Word işlemcisinde 12 puntoluk Times New Roman yazı tipi ve 1.5 satır aralığı ile yazılmalıdır.  

3. Tablolar, figürler, resimler ve çizgiler derginin sayfasına uygun boyutta olmalıdır. Eğer gerekiyorsa daha küçük punto ve tek satır aralığıyla yazılmalıdır. Bu şekiller makaledeki görünüme uygun olarak sıralı bir şekilde numaralandırılmalıdır. Mümkün olduğu kadar az tablo kullanılmalıdır.

4. Makalelerde en az 175 en çok 200 kelimelik özet bölümünün yanı sıra 5-7 kelime arası anahtar kelimelerin olması zorunludur. Aynı şekilde en az 175 en çok 200 kelimelik İngilizce bir abstract ve 5-7 kelime arası keywords olması gerekmektedir.5. Muhafazakâr Düşünce Dergisi'ne gönderilen makalelerde referans olarak APA style edition kullanılmalıdır. Hem alıntılarda hem de kaynakça oluşturmada Amerikan Psikoloji Derneği'nin yayımladığı Amerikan Psikoloji Derneği Yazım Kılavuzu'nda belirtilen yazım kuralları ve formatı kullanılmalıdır.

6. Makale yazarının unvanı, bağlı olduğu kurumu, e-mail bilgileri ve varsa sosyal medya adresleri ayrıntılı bir şekilde yazılmalıdır.

7. Muhafazakâr Düşünce Dergisi’nde yayımlanacak olan makalelerin imla ve noktalama kuralları yazarın kendi tercihine bırakılmış olup sehven yapıldığı varsayılan hatalar düzeltilir.

APA Yöntemiyle İlgili Metin İçinde Kaynak Gösterme Şekilleri ve Kaynakça Oluşturma

1. Metin İçinde Kaynak Gösterme Şekli

Doğrudan Alıntı: Bu alıntılama yönteminde metinin değiştirilmeden olduğu gibi aktarılmasıdır.

Dolaylı Alıntı: Bu alıntılama yönteminde ana düşünce değiştirilmeden, yazarın kendi yazı üslubuna göre veya alıntıya eklemek istediği bilgilerle metnin referans olarak gösterilmesidir.

Tek yazarlı alıntılarda metin içi; yazarın soyadı (2016: sayfa sayısı), parantez içi; (yazarın soyadı, 2016: sayfa sayısı).

İki yazarlı alıntılarda metin içi; birinci yazarın soyadı ve  ikinci yazarın soyadı (1996: sayfa sayısı), parantez içi; ( birinci yazarın soyadı ve ikinci yazarın soyadı, 1996: sayfa sayısı).

Kurumların yazar olduğu çalışmalarda metin içi ilk defa gösterildiğinde; kurumun tam adı (kurumun kısaltması, 2009), ikinci defa metin içinde kaynak gösterildiğinde ise sadece (kurumun kısaltması,2009: sayfa sayısı) şeklinde gösterilir. Parantez içi kaynak gösteriminde; (kurumun tam adı[kurumun kısaltması], 2009: sayfa sayısı), ikinci defa metinde kaynak gösterildiğinde ise (kurumun kısaltması, 2009: sayfa sayısı) şeklinde gösterilir.

2. Kaynakça Oluşturma Yöntemi

Metin içinde gösterilen tüm referanslar kaynakçada yer almak zorundadır.

Kaynakça alfabetik sıraya göre, sola dayalı asılı girinti düzenine göre yapılmalıdır.

Yazarın birden fazla kitabı kullanılmış ise yayın yılı önce olan sıralamada önce gelir. Yazarın hem tek başına hem de birden çok yazarlı ortak çalışması varsa o halde tarih dikkate alınmadan tek yazarlı eser sıralamada önce gelir.

Tek yazarlı kitap; Yazarın soyadı, adının baş harfi.(Yıl). Kitabın adı (Baskı sayısı). Basım Yeri: Yayınevi.

Tek yazarlı makale; Yazarın soyadı, adının baş harfi. (Yıl). Makalenin adı. Derginin adı, Sayı: , Yıl: , sayfa aralığı.

İki yazarlı kitap; Yazarın soyadı, adının baş harfi. ve diğer yazarın soyadı, adının baş harfi. (Yıl). Kitabın adı ( Baskı sayısı). Basım Yeri: Yayınevi.

İki yazarlı makale; Yazarın soyadı, adının baş harfi. ve diğer yazarın soyadı, adının baş harfi. (Yıl). Makalenin adı. Derginin adı, Sayı: , Yıl: , sayfa aralığı.

Kitap bölümü; Yazarın soyadı, adının baş harfi. (Yıl). Kitap bölümü. Kitabın adı (Baskı sayısı) içinde (sayfa aralığı). Basım Yeri: Yayınevi.

Çeviri kitap; Yazarın soyadı, adının baş harfi. (Yıl). Kitabın adı (çevirmenin adi soyadı). Basım Yeri: Yayınevi.

Editörlü kitap; Yazarın soyadı, adının baş harfi. (Ed). (Yıl). Kitabın adı.(Baskı sayısı). Basım Yeri: Yayınevi.

Tezlerin kaynakça gösterimi; Yazarın soyadı, adının baş harfi. (Yıl). Tezin adı. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi\ Doktora Tezi, Tezi kabul eden Enstitünün ismi, Üniversitenin bulunduğu şehrin adı.

Bilimsel Değerlendirme Süreci

Ön inceleme sürecinde yeterli bulunan çalışmalar, sayı editörüne yönlendirilir. Çalışmanın bilimsel niteliği ve yayınlama sorumluluğu, sayı editörüne aittir. Sayı editörü çalışmanın orijinalliğini, bilime katkısını ve derginin yayın politikasına uygunluğunu değerlendirir. Çalışma, nesnel olarak değerlendirildikten sonra yeterli bulunmaz ise ilgili hakem ataması yapılmaz ve reddedilir. Sayı editörü çalışmanın raporunu gerekçeleriyle birlikte yazara bildirir.

Sayı editörü, bilimsel incelemeye değer bulduğu çalışma için en az iki hakem belirler. Hakem belirlenmesi, çalışmanın içeriğine ve hakemlerin uzmanlaştıkları alanlarına göre yapılır. Belirlenen hakemler, inceledikleri çalışma hakkında herhangi bir belge veya ayrıntıyı hiç kimseyle paylaşamazlar. Ayrıca bilimsel çalışmaların objektif olarak incelemesi esastır ve bilimsel yayınların en yüksek kalitede üretildiğinden emin olmak için birçok bilimsel dergi tarafından tercih edilen kör hakemlik yöntemini benimserler. Bu yöntem bilimsel çalışmaların objektif olarak incelemesi için esastır ve birçok bilimsel dergi tarafından tercih edilmektedir. Bu süreçte karşılıklı olarak hem yazar hem de hakemler birbirlerinin kimliklerini asla bilmezler.

Hakem Raporları

Çalışmanın özgünlüğü, yöntemi, etik ilkelere uygunluğu, bulguların düzenli olması ve sonuçların tutarlı olarak sunulması değerlendirilerek Hakem Raporları hazırlanır. Hakem Raporu aşağıdaki kriterlere göre hazırlanır.

  • Konu itibariyle bilimsel bir dergide yayınlanmaya uygunluk derecesi
  • Anlatım açıklığı ve yazının kurgusu
  • Dil, anlatım ve yazım kurallarına uygunluk düzeyi
  • Sorunun ortaya konuluşu, araştırmanın varsayımları ve amacı
  • İlgili literatürün değerlendirilmesi ve benzeri araştırmalarla ilişkilendirilişi
  • Yapısal ve mantıksal bütünlük, tutarlılık, başlık ve alt başlıkların iç tutarlılığı
  • Bulguların varsayım ve sonuçları destekleme düzeyi
  • Çalışmanın özgünlük derecesi
  • Çalışmanın ilgili olduğu alana katkı yapma derecesi
  • Çalışmanın, derginin dosya konusuyla, yazı çağrısıyla uyumu
  • Özetin makalenin içeriğini özetleme değeri

Hakemlik Süreci

Kriterlere göre mükemmel, iyi, orta, yetersiz olarak çalışma derecelendirilir. Bu derecelere göre de hakem çalışmanın

  • Yayıma uygun olmadığını belirtir
  • Yayıma uygun olduğunu belirtir
  • Düzeltmeler yapıldıktan sonra yayımlanabilir

olduğunu belirtir.

Ayrıca hakem hem bir değerlendirme hem de bir öneride bulunarak yazarın çalışmasına katkıda bulunmaktalar. Eğer ikinci hakem de çalışmayı kabul ederse çalışmanın yayına hazırlama süreci başlar. Reddedilir ise üçüncü bir hakem belirlenir. Üçüncü hakem de reddederse yazara çalışmanın reddedildiği hakem raporu gönderilir. Eğer kabul ederse çalışmanın yayına hazırlama süreci başlar.

Yayına Hazırlama Süreci

Yayına hazırlık sürecinde, çalışmanın önce redaksiyonu ve daha sonra mizanpajı/tasarımı yapılır. Mizanpajı yapılan çalışma, yayınlanmadan önce son okuma yapması için yazarlara gönderilir. Revizeler varsa düzletilir. Revize süreci sonlandıktan sonra artık çalışma makale olarak belirtilen dosya teması içerisinde (Ocak Haziran veya Temmuz Aralık döneminde) dergide yayınlanmak üzere atanır. Makale, derginin atandığı sayısında erken görünümde yayınlanır.

NOTLAR:

  • Muhafazakâr Düşünce Dergisi’nde yayımlanan makalelerin fikri sorumluluğu yazara ait olup, yayın hakkı ise Muhafazakâr Düşünce Dergisi'ne aittir.
  • Muhafazakâr Düşünce Dergisi’nde yayımlanıp polemik konusu olan makalelerde, yazarlara en fazla 2 kez cevap hakkı tanınır.
  • Muhafazakâr Düşünce Dergisi’nde yayımlanan makalelerin yazarlarına yazılarının bulunduğu sayıdan iki adet, yayın ve danışma kuruluna ise her sayıdan birer adet dergi gönderilir.

 

• Yazılar (çeviriler orijinal metinleri ve çeviri izinleriyle birlikte olmak üzere) Dergipark sistemi üzerinden dergiye gönderilmelidir.

Muhafazakâr Düşünce Dergisi, Tübitak-ULAKBİM tarafından dizinlenmektedir.

BİZİ TAKİP EDİN

MOBİL UYGULAMALARIMIZI İNDİRİN

Tanıtım Filmimiz

VİDEOLAR