İnsanlık tarihi ilk dönemlerden itibaren, o döneme damga vuran değişim ve dönüşümlerle anılmaktadır. Neolitik çağdan devrimler çağına uzanan süreçte toplumsal, iktisadî ve siyasî değişiklikler insanlık tarihine damga vurmuştur. Fakat son 3-4 yüzyılda tarihin akışı hızlanmış ve daha önce asırları bulan radikal değişiklikler birkaç on yılda gerçekleşir hâle gelmiştir. Dolayısıyla son birkaç yüzyıldır sanayi ve teknolojideki hızlı gelişmeler toplumsal süreçleri; toplumsal süreçler de siyasal süreçleri daha önceki devirlerden daha hızlı ve daha radikal bir şekilde değiştirmekte ve dönüştürmektedir.
1990’larda internetin, 2010’lardan itibaren de sosyal medya ve dijital platformların yaygınlaşmaya başlaması toplumsal süreçleri de yakından etkilemiştir. Yaygınlaşan ve bir anlamda demokratikleşen iletişim imkânları sosyal ve dolayısıyla siyasal ilişki biçimlerini de dönüştürmektedir. Toplumsal ilişkiler artık daha geçici bağlar üzerine tesis edilmekte; siyasal aidiyetler daha kolay ve hızlı değişebilmektedir. 1950’lerde televizyonun yaygınlaşmaya başlaması kitle toplumu yaratacağı endişesiyle siyasal süreçler için bir risk olarak görülürken, günümüzde televizyonun etki ve kapasitesinden çok daha hızlı bir iletişim ve medya iklimi söz konusudur. Böyle bir iklimde siyasal mekanizmaların, karar alma süreçlerinin, oy verme davranışlarının da değişmesi ve dönüşmesi kaçınılmazdır.
Muhafazakâr Düşünce Dergisi olarak, 67. sayımızın dosya konusunu tam da bu değişim ve dönüşümleri anlamak ve anlamlandırmak için bir tartışma zemini sunmaya ayırdık. “Dijital Çağda Siyaset” temalı 67. sayımızda içinde olduğumuz dijital çağda siyasetin imkânlarını, fırsatlarını, siyasal kültürü ve kurumları bekleyen risk ve tehditleri ele almayı amaçlıyoruz.
Dosya konusuyla ilgili makalelerin 15 Ekim 2024 tarihine kadar muhafazakardd@gmail.com adresine gönderilmesi gerekmektedir. Bu konularla sınırlı olmamak kaydıyla aşağıdaki konu başlıklarında yazılar beklenmektedir;
- Dijital Ağlar, Sosyal Medya ve Demokratik Katılım
- Dijital Çağda Siyasal Partiler; Teşkilat Yapıları ve Kampanyalar
- Seçimler ve Oy Verme Davranışları
- Siyasal İletişimin İmkân ve Sınırları
- Dijital Çağda Uluslararası İlişkiler ve Kamu Diplomasisi
- Devleti Dijital Çağda Yeniden Tartışmak
- Dijital Demokrasi
- Dijital Çağda Siyasal Katılım ve Toplumsal Hareketler
- Dijital Çağda Sivil Toplum
- Dijital Çağda Birey-Toplum-Siyaset Üçgeninin Seyri
- Dijital Çağda Siyaset ve Medya İlişkisi
- Siber Politikalar
- Sosyal Ağlar, Algı Operasyonları ve Yapay Zeka