Selçuk Üniversitesi Sultan Alparslan Kültür Merkezi 15/09/2023 09:00
Prof. Dr. Erol Güngör, Türk düşünce hayatının yirminci yüzyıldaki en etkili isimlerinden biridir. Bir akademisyen, fikir adamı, gazete yazarı ve entelektüel olarak Erol Güngör kısa sayılabilecek ömrüne birbirinden farklı birçok alanda kıymetli eserler sığdırmış bir isimdir. Güngör’ün istikrarlı ve tutarlı bir fikrî gündemi olmakla beraber onun fikirleri çok yönlü, çok boyutlu bir mahiyet arz eder. Dolayısıyla Erol Güngör bir akademisyen olarak akademinin ve kendi meslekî sınırlarının içinde kalmamış, entelektüel, tarihî ve sosyal olarak önemli gördüğü birçok alanda fikirlerini serdetmiştir. Eserlerinde yoğun bir şekilde entelektüel ve fikrî tarihin izlerini görmek mümkündür. Aynı zamanda Erol Güngör aktüalite karşısında da fikirlerini açıklamıştır. Bu anlamda Güngör’ün entelektüel ilgileri ve iştiyaklarıyla döneminin siyasî, kültürel ve toplumsal konuları arasında fikrî rabıtalar kurduğu ve böylelikle de sosyal meselelerin onun fikirlerinde önemli bir yer işgal ettiği söylenebilir.
Öte yandan yaptığı bütün işleri hakkıyla yerine getiren ve ortaya koyduğu eserleriyle her kesimden insanın saygısını kazanan Erol Güngör vefat ettiği sırada Selçuk Üniversitesinin rektörlüğü görevini yürütüyordu.Onun kısa rektörlüğü, Selçuk Üniversitesi ve Konya açısından da ayrıca değerlidir ve hâlâ hatırlanmaktadır. Türk düşüncesinin bu büyük insanını vefatının kırkıncı yılında anmak ve nitelikli bilimsel çalışmalar yapılmasına katkı sağlamak amacıyla Muhafazakâr Düşünce Dergisi tarafından Erol Güngör Özel Sayısı hazırlanacaktır. Ayrıca Muhafazakâr Düşünce Dergisi ve Selçuk Üniversitesi ortaklığında, “Vefatının 40. Yılında Erol Güngör Sempozyumu” düzenlenecektir.
15 Kasım 2023 tarihlerinde Konya’da düzenlenecek sempozyumun, 5 ya da 6 oturumdan oluşması planlanmaktadır. Sempozyum öncesinde yazılar toplanacak ve akademik nitelikli olanlar ilgili süreçleri geçtikten sonra Muhafazakâr Düşünce Dergisinin 2023 ilk sayısında yayınlanacaktır. Deneme, söyleşi ve diğer makaleler Kadim Yayınlarından yayınlanacak iki ciltlik Erol Güngör kitabında toplanacaktır. Ayrıca sempozyum açılışında merhum Erol Güngör’ün öğrencisi olmuş, asistanlığını yapmış ya da mesai arkadaşı olmuş isimlerden açılış paneli tertip edilecektir.