Maalesef aramanızla eşleşen bir sonuç bulamadık.
Dergi
Sayı: 64

Gelenekten Geleceğe Bir Aydın: Erol Güngör

Prof. Dr. Erol Güngör, Türk düşünce hayatının yirminci yüzyıldaki en etkili isimlerinden biridir. Bir akademisyen, fikir adamı, gazete yazarı ve entelektüel olarak Erol Güngör kısa sayılabilecek ömrüne birbirinden farklı birçok alanda kıymetli eserler sığdırmıştır. Güngör’ün istikrarlı ve tutarlı bir fikrî gündemi olmakla beraber onun fikirleri çok yönlü, çok boyutlu bir mahiyet arz eder. Dolayısıyla Erol Güngör bir akademisyen olarak akademinin ve kendi meslekî sınırlarının içinde kalmamış, entelektüel, tarihî ve sosyal olarak önemli gördüğü birçok alanda fikirlerini serdetmiştir. Eserlerinde yoğun bir şekilde entelektüel ve fikrî tarihin izlerini görmek mümkündür. Ayrıca Türkiye ve dünya gündemini yakından takip etmiştir. Bu meselelere Türkiye’den bakmış ancak Türkiye’den dünyaya bakabilme vukuf ve perspektifini haiz olduğunu da göstermiştir. Bu bağlamda, Erol Güngör aktüalite karşısında da fikirlerini açıklamıştır. O, disiplinli bir akademisyen, duyarlı bir aydın olmasının yanı sıra etkili bir muharrirdir. Orta Doğu gazetesi başta olmak üzere birçok süreli yayında etkili yazılar ve başyazılar kaleme almıştır. Bu anlamda Güngör’ün entelektüel ilgileri ve iştiyaklarıyla döneminin siyasî, kültürel ve toplumsal konuları arasında fikrî rabıtalar kurduğu ve böylelikle de sosyal meselelerin onun fikirlerinde önemli bir yer işgal ettiği söylenebilir. Öte yandan yaptığı bütün işleri hakkıyla yerine getiren ve ortaya koyduğu eserleriyle her kesimden insanın saygısını kazanan Erol Güngör vefat ettiği sırada Selçuk Üniversitesinin rektörlüğü görevini yürütüyordu. Onun kısa rektörlüğü, Selçuk Üniversitesi ve Konya açısından da ayrıca değerlidir ve hâlâ hatırlanmaktadır. Türk düşüncesinin bu büyük insanını vefatının kırkıncı yılında anmak ve nitelikli bilimsel çalışmalar yapılmasına katkı sağlamak amacıyla Muhafazakâr Düşünce Dergisi olarak 64. Sayımızı Erol Güngör Özel Sayısı olarak hazırladık.

Bu sayımızda ilk makaleyi Hüseyin Özil ve İlhami Aydın kaleme aldı. Özil ve Aydın Güngör’ü, Güngör’ün mealien Hilmi Ziya Ülken için de kullandığı ‘hasbî entelektüel’ kavramı altında inceledi. Özellikle Güngör’ün entelektüel profilini anlamak açısından Özil ve Aydın’ın makalesine dikkat çekmek isteriz. İkinci makale ise İlyas Sucu’ya ait. Kuşkusuz Erol Güngör’ün hem döneminde hem de diğer milliyetçi aydınlardan farklılaştıran hususlardan birisi Onun Osmanlı’ya yaklaşımıdır. Sucu de makalesinde Güngör’ü, fikir hayatında Osmanlı’nın önemli yer tuttuğu bir diğer sosyolog Baykan Sezer’le mukayeseli bir şekilde ele almaktadır. Sayımızın üçüncü makalesinde ise Cevat Özyurt Erol Güngör’ü özellikle tarih ve kültür alanındaki çalışmaları yönünden incelemektedir. Tarih ve kültür Güngör’ün son derece vakıf olduğu ve etraflıca ilgilendiği alanlardır. Onun bu konulardaki yazdıklarının daha fazla tartışılması gerektiği açıktır.

Türkiye’nin batılılaşma serüveninde özellikle Cumhuriyet’in ilk yıllarında Türk musikisi ve Batı müziği üzerinden de bazı pratikler hayata geçirilmiştir. Güngör klasik Türk müziği yerine Batı müziklerinin ikame edilmeye çalışıldığı Batılılaşma girişimlerini eleştiren bir isimdir. Aliyar Demirci makalesinde Güngör’ün bu eleştirilerinden mülhem ve yine Güngör’ün kullandığı bir kavram olan ‘kapalı zihin’ terkibi üzerinden Onun Türk müziğine yaklaşımını ve Türk müziği üzerinden kültür değişmeleri ile demokratik süreçlere dair analizlerini ele almıştır. Sayımızdaki bir diğer makalede ise Cenk Beyaz Güngör’ün Yol dergisindeki yazıları bağlamında onun sol ve sosyalizme eleştirilerini incelemektedir. Açıktır ki, Güngör’ün sol ve sosyalizm eleştirileri sathi ve yüzeysel değil; son derece derinlikli ve kapsamlıdır. Yol dergisindeki haftalık çıkan ama muhtevası güçlü yazılar Güngör’ün aynı zamanda Türkiye ve dünyadaki başta sol kamu olmak üzere entelektüel gelişmeleri yakından takip ettiğini göstermektedir. Bu anlamda Beyaz’ın makalesinin literatüre katkı sunacağını düşünüyoruz.

 

Daha Fazla Göster

DERGİ İÇERİĞİ

Muhafazakâr Düşünce Dergisi, Tübitak-ULAKBİM tarafından dizinlenmektedir.

BİZİ TAKİP EDİN

MOBİL UYGULAMALARIMIZI İNDİRİN

Tanıtım Filmimiz

VİDEOLAR

ETKİNLİKLER

Şehadetinin 100. Yılında Said ...

Türkiye’nin yakın tarihini şekillendiren siyasi ve entelektüel şahsiyetler içerisinde Said Halim Paşa önemli ve özel ...

Detaylar
İman, Duruş ve Diriliş - Sezai...

Şair ve yazar olarak tanımlanan Sezai Karakoç 22 Ocak 1933 yılında Ergani ilçesi Diyarbakır doğumludur. Babası Yasin Bey olup 1. Dü...

Detaylar
Vefatının 40. Yılında Erol Gün...

Prof. Dr. Erol Güngör, Türk düşünce hayatının yirminci yüzyıldaki en etkili isimlerinden biridir. Bir akademisyen, ...

Detaylar